Lotrýnky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0 paliček česnek 2 dl pivo 1 balíček těstoviny 400 g mleté maso 400 g tvrdý sýr 1 ks střední cibule 1 kelímek rajský protlak 1 kelímek smetana na vaření podle chuti sůl
Postup Lotrýnky recept
Postup přípravy receptu
-
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, přecedíme a nemusíme prolévat vodou. Necháme odstát stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osmahneme na oleji na opravdu velké pánvi, aby se nám tam později vše vešlo. K cibuli přidáme mleté maso, necháme povařit, dokud maso nebude zcela uvařené. Jakmile uvidíme, že je maso šedé, máme hotovo. Zalijeme rajským protlakem a necháme chvilku povařit. Poté přidáme malou sklenku piva (max 2 dl), ať to není zbytečně vodnaté. Směs nakonec ochutíme, přidáme nastrouhaný/prolisovaný česnek. Kdybychom ho dali dřív, mohl by dlouhým vařením zhořknout.
Do připravené zapékací mísy dáme na dno trochu smetany. Dáme vrstvu těstovin, směs masa s protlakem a znovu vrstvíme. Proložíme i nastrouhaným sýrem. Trochu sýra si necháme na posypání na povrchu. Až teď dolijeme zbytkem smetany.
Lotrýnky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut.
Lotrýnky podáváme na oběd či večeři a zapíjíme pivem.