Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 150 g hrášek 150 g žampiony 250 ml dlouhozrnná rýže kořenová zelenina 3 lžíce čerstvá petrželka kuřecí játra 3 lžíce husí sádlo husí droby 750 ml vývar z husích drobů
Postup Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uvaříme polévku z husích drobů a kořenové zeleniny. Připravíme si uvařené husí droby, uvařenou kořenovou zeleninu a uvařená kuřecí játra. Dnes se zřídka přidávají uvařená vykrmená husí játra, ale byly takové časy, kdy se husí játra používala jako samostatná delikatesa v různých úpravách
Nachystáme si horký přecezený vývar z polévky z husích drobů, rozmrazíme zelený hrášek nebo použijeme čerstvý hrášek. Husí droby - žaludek, srdce, pokrájíme na plátky i s uvařenými kuřecími játry, maso z křídel a krku obereme a natrháme na menší kousky. K drobům přidáme uvařenou pokrájenou kořenovou zeleninu z polévky. V hrnci necháme rozpustit husí sádlo, na kterém orestujeme omytou scezenou rýži do sklovita
Rýži zalijeme až trojnásobným množstvím horkého vývaru, přivedeme do varu a dusíme 10 minut na nejnižším plameni přikryté pokličkou. Až nyní přidáme scezený zelený hrášek a žampiony. Použila jsem sušené žampiony, ale můžeme přidat i čerstvé. Dále přidáme čerstvě posekanou petrželovou nať, pokrájené uvařené husí droby i s uvařenou zeleninou. Nesolíme, vývar je slaný dost, promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme ještě 10 minut na nejnižším plameni. Po této době vypneme plamen a necháme přikryté dojít ještě 20 minut
Horkou kaši z rýže, zeleniny a z husích drobů můžeme servírovat s jemným zeleným salátem nebo domácími nakládanými sladkokyselými okurkami. Jde o staré maďarské oblíbené jídlo úžasné chuti od našich babiček, které se připravuje s malými obměnami asi v každém domě
Kaši z rýže a husích drobů můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo jako teplý mezichod po polévce před hlavním jídlem, případně také jako chutný teplý předkrm v menším množství. Není to míchaná rýže s masem a zeleninou, ani žádné rizoto. Je to slaná rýžová kaše, která vznikne zalitím rýže až trojnásobným množstvím vývaru. Rýže nebude sněhobílá, ale bude zbarvená od vývaru a i ochucená vývarem. Zároveň jde o velmi dobré využití drobů a zeleniny z polévky
Recept je velmi variabilní a poměrně laciný. Obvykle se toto jídlo podávalo na venkovských hodech jako mezichod anebo samostatný chod. Dnes si můžeme koupit husí droby za velmi přijatelnou cenu v hypermarketech a drahá husí játra můžeme nahradit mnohem lacinějšími kuřecími játry, nic tím nepokazíme, i tak uvaříme perfektní jídlo.