Máčáky hradeckého ukrutníka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 paličky česnek
340 g sůl
2 l voda
kopr
4 ks bobkový list
nové koření
hořčičné semínko
celý černý pepř
2 kg okurky nakládačky
1 ks višňový list
1 ks vinný list

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme si asi 17% solný lák. Jeden litr vody svaříme se 170 gramy soli, v našem případě dvojnásobné množství. Do solného roztoku přidáme pepř, nové koření a hořčičné semínko. Nálev povaříme asi 2 - 3 minuty, promícháme a odstavíme. Nálev necháme trochu vychladnout.

  2. Zatím si očistíme, omyjeme větší okurky nakládačky a promícháme je vidličkou. Česnek oloupeme a stroužky rozpůlíme. Okurky naskládáme do velké zavařovací sklenice. Jednotlivé vrstvy prokládáme stroužky česneku, koprem a bobkovým listem. Navrch přidáme vinný a višňový list.

  3. Připravené okurky důkladně zalijeme teplým nálevem. Sklenice přikryjeme papírem, zlehka převážeme motouzem a necháme alespoň 3 - 4 dny stát v teple a na světle.

  4. Mačáky hradeckého ukrutníka podáváme po alkoholicky náročné noci nebo k jídlu podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy