Masovo-zeleninový guláš se zázvorem a fenyklem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 ks brambory 2 ks cibule 0 ks celer 2 ks mrkev 1 ks petržel 300 g brokolice 1 ks fenykl 50 g zázvor 1 lžička koriandr 1 lžíce chilli 1 ks bobkový list 3 kuličky nové koření 4 lžíce olivový olej 800 g vepřová krkovice 2 lžíce mletá uzená paprika podle chuti sůl mletý černý pepř
Postup Masovo-zeleninový guláš se zázvorem a fenyklem recept
Postup přípravy receptu
-
Hutné zeleninové jídlo s masem je dost vydatné a současně zdravé a nadmíru chutné. Je možno ho použít jako hlavní chod. Neobsahuje žádný glutamát ani modifikované škroby, které jsou zdraví tolik škodlivé. Přesto je jídlo chuťově excelentní. V případě přípravy pro malé děti vypustíme chilli a pepřem a solí velmi šetříme. Můžeme také částečně ubrat masa a nahradit ho zeleninou. V takovém případě můžeme dochutit malým množstvím česneku, který poskytne ostřejší "masovou" chuť.
Není nutno přesně odvažovat ingredience, spoléháme na cit. I přes použití vepřového masa je jídlo dostatečně dietní a vhodné i pro redukční programy. Vydatnější verzi je možné zasmažit běžným způsobem jíškou z mouky, nebo použít k zahuštění strouhaný brambor. Ovšem není to nutné.
Název "guláš" jsem použil proto, jelikož postup se velmi podobá vaření normálního guláše, s tím, že proces je urychlen přípravou v tlakovém hrnci. Celková doba vaření i s přípravou zeleniny by neměla přesáhnout 40 minut.
Přípravíme si gulášový základ. Ve větším tlakovém hrnci na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme pepř, bobkový list, nové koření, uzenou papriku a chilli. Dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila. Přidáme na kostky nebo nudličky nakrájenou krkovici, smažíme pár minut. Zalijeme asi litrem vody, osolíme a utěsníme poklicí. Od okamžiku varu vaříme 20 minut pod tlakem.
Než se maso uvaří, připravíme si zeleninu. Očistíme a nakrájíme ji na přiměřené kousky. Mrkev a petržel můžeme krájet jako kdybychom strouhali tužku, výsledek vypadá efektně. Z fenyklu odkrojíme vrchní tužší části stonků, rozkrojíme jej na čtvrtky a vyřízneme košťál. Pak ho nakrájíme na nudličky. Můžeme použít i jinou zeleninu, například kapustu, květák, hrášek, růžičkovou kapustu, žampiony, sušené, nebo čerstvé houby apod. Brambory krájíme na kostky asi 3 x 3 cm, aby se stihly uvařit se zeleninou.
Jakmile je maso uvařeno, polijeme hrnec studenou vodou, až nasaje vzduch. Pak je možno jej otevřít. Přidáme nakrájenou zeleninu, dolijeme vařící vodou do množství asi 2 - 5 l a vaříme již odkryté dalších 10 minut. Do hrnce utřeme oloupaný zázvor na jemném struhadle. Vlákna, která se zachytí na struhadle, do polévky nedáváme, pouze jemnou dřeň z druhé strany struhadla. NMasovo-zeleninový guláš nezapomeneme ochutnávat a dochutit solí a kořením.
Jakmile jsou brambory téměř hotové, odstavíme a necháme dojít dalších 5 - 10 minut. Nevaříme moc dlouho, zelenina by měla být "medium", aby neztratila zásaditou reakci v organismu. Masovo-zeleninový guláš se zázvorem a fenyklem podáváme samostatně, s chlebem nebo pečivem jako hlavní chod v kteroukoli denní dobu.
Odležením v chladu se chuť masovo-zeleninového guláše se zázvorem a fenyklem zlepšuje.