Meruňkovo-mandlový krém recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

3 ks žloutek
375 ml mléko
30 g mandle
75 g cukr krupice
20 g cukr moučka
6 g želatina
1 balíček vanilkový cukr
1 kelímek smetana ke šlehání
1 sklenice kompotované meruňky
5 lžic meruňková marmeláda
3 kapky mandlová tresť
citronová meduňka

Postup přípravy receptu

  1. Meruňky necháme okapat a čtyři si odděláme na ozdobu. Zbylé meruňky rozmixujeme s 5 lžícemi šťávy na jemné pyré. Meruňkovou marmeládu zahřejeme a vmícháme do pyré. Pak dáme meruňkové pyré vychladit

  2. Želatinu namočíme do studené vody. Mandle spaříme, oloupeme, najemno pomeleme a opražíme nasucho dozlatova a ihned z pánve vyndáme

  3. Mléko přivedeme do varu. Žloutky s oběma druhy cukru rozmícháme a postupně ke žloutkům přiléváme horké mléko, vsypeme mandle a přidáme mandlovou tresť. Žloutkové mléko při nízké teplotě za stálého míchání zahříváme. Do horkého krému vmícháme dobře vymačkanou želatinu, krém přecedíme přes síto do nádoby, kterou postavíme do studené vodní lázně a za stálého míchání necháme krém vychladnout

  4. Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku a vmícháme ji do tuhnoucího žloutkovo-mandlového krému. Krém vložíme do chladničky ztuhnout

  5. Zbylé meruňky nakrájíme na měsíčky. Meruňkové pyré spolu s polovinou meruněk rozdělíme do vychlazených sklenic a doplníme krémem. Povrch uhladíme a ozdobíme zbývajícími měsíčky meruněk, případně i lístečky meduňky. Meruňkovo-mandlový krém podáváme podle chuti


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!