Miso recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 l voda
1 balíček tofu
1 ks řasa wakame
1 ks řasa kombu
1 lžíce pasta miso
instantní rybí vývar dashi

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si do misky s vodou namočíme na kousky natrhanou řasu wakame a necháme řasu nabobtnat. Poté do hrnce nalijeme 1 litr vody a přivedeme k varu. Když voda mírně vaří, vložíme do ní kousek mořské řasy kombu o velikosti asi 10 x 10 cm. Řasu vaříme asi 10 minut. Nesmíme však vařit na příliš prudkém ohni. Až řasu vyvaříme, vyhodíme ji

  2. Poté do vývaru vsypeme instantní rybí vývar Dashi. Je to vývar ze strouhaného tuňáka. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Poté do vývaru vložíme na kostky nakrájené tofu (může být jemné i pevnější) a vaříme zase asi 5 minut. Poté si z hrnce odebereme bokem do mísy jednu naběračku vývaru a do něj vložíme podle chuti (přibližně 1 lžíci) pasty miso. Pastu v míse řádně rozmícháme tak, ať v ní nejsou kousky. Tuto kašičku vlijeme zpátky do hrnce a ztlumíme plamen na minimum. Miso se nesmí vařit, jinak ztratí své drahocenné živé kultury. Necháme polévku jen tak táhnout asi dvě minuty a odstavíme z plotny

  3. Nakonec přidáme nabobtnanou řasu wakame a podáváme. Polévku miso podáváme v miskách. Podle japonské tradice si polévku náležitě vychutnáte jen tehdy pokud u konzumace polévky budete hlasitě srkat. Má to dva důvody, srkáním se chuť lépe rozvine v ústech a nespálíte se. Doporučuji jednu maximálně dvě misky polévky denně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy