Novohradské plecko recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 1 ks cibule 1 lžička kmín 3 lžíce sádlo 5 lžic hladká mouka 160 ml smetana ke šlehání 75 dkg vepřová plec 2 kuličky tavený sýr 5 lžic pikantní kečup 4 lžíce sterilované lečo podle potřeby voda
Postup Novohradské plecko recept
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme a obalíme v hladké mouce. V širším kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme drobně nakrájenou cibuli, vložíme připravené maso a po obou stranách ho opečeme. Pak podlijeme trochou vody, podusíme doměkka, maso vyjmeme a dáme na teplo.
Výpek použijeme jako základ omáčky. Vmícháme do něj hladkou mouku, osmahneme ji, zalijeme smetanou, přidáme sýr (trojúhelníčky) a povaříme do husté konzistence. Nakonec přidáme lečo, pikantní kečup, prohřejeme a sundáme z ohně. Omáčku k novohradskému plecku dochutíme solí.
Omáčkou na talíři přelijeme měkké maso. Novohradské plecko podáváme s brambory.