Opavský křehký závin recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 100 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 5-6 lžic smetana 500 g hladká mouka 125 g tuk na pečení 1 balíček kypřící prášek do pečiva náplň 7 ks jablka 1 balíček vanilkový cukr 1 balíček skořicový cukr
Postup Opavský křehký závin recept
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku s práškem do pečiva prosejeme, přidáme nakrájený tuk na pečení, špetku soli, cukr, celá vejce, 5 - 6 lžic sladké smetany (mléka) a zpracujeme hladké mléko.
Kyselejší jablka nastrouháme a ochutíme vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Těsto rozpůlíme a vyválíme na dva pláty, na které rozložíme jablečnou náplň. Plát těsta svineme do závinu, kraje založíme dolů, aby náplň nevytékala. Opavský křehký závin dáme na plech vymazaný tukem, nebo vyložený pečícím papírem.
Jablečné záviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, po 10 minutách můžeme troubu ztlumit na 180 °C.
Opavský křehký závin po vychladnutí podáváme a můžeme jej pocukrovat cukrem moučka.