Osmahlá vepřová panenka se stočenou klobásou a masovo-houbovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
150 ml smetana
1 ks celer
2 ks jablko
1 lžíce hořčice
0 ks citron
2 snítky čerstvý tymián
500 g vepřová panenka
8 ks čerstvé žampiony
10 dkg prorostlá slanina
40 dkg zelené fazolky
6 snítek čerstvý rozmarýn
20 dkg vepřové ledvinky
400 g vepřová klobása
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
třtinový cukr
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme troubu rozehřát na 220 °C. Panenku podélně nařízneme, ale nedokrojíme, aby panenka zůstala v celku a vypadala jako rozevřená kniha. Maso pokapeme olivovým olejem a posypeme pepřem a solí. Maso rukama pořádně promneme, aby olej s kořením panenku pořádně obalily.

  2. Pánev rozpálíme na nejvyšší žár a panenku na ni položíme, aby se zatáhla a každou minutu otáčíme po dobu asi 4 - 5 minut, nebo až bude opečená dozlatova.

  3. Malý celer očistíme, oloupeme, nasekáme na velké kusy a dáme do mísy, která se dá dát do mikrovlnné trouby. Dále osolíme a opepříme, přidáme natrhané lístky tymiánu, šťávu vymačkanou z půlky citronu. Mísu pořádně přikryjeme potravinovou fólií a dáme do mikrovlnné trouby na cca 12 minut.

  4. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky, dáme na prázdnou pánev a přidáme trochu olivového oleje. Na slaninu natrháme několik snítek rozmarýnu. Ledvinu zbavíme bílých šlachovitých částí a nakrájíme na jemno. Žampiony nakrájíme na úzké plátky a obojí přidáme na pánev se slaninou. Vydatně opepříme a zamícháme.

  5. Věnec klobás zatočíme do kateřinského kola a zajistíme jehlami na špíz. Panenku přendáme z pánve na plech, vložíme jej do trouby a necháme péci asi 15 minut dozlatova.

  6. Prázdnou pánev po panence zastříkneme olivovým olejem a vložíme na ni zatočené klobásy. Opečeme je z každé strany dohněda a přihodíme lístky rozmarýnu. Jablka rozpůlíme a přidáme na pánev s klobásami. Pánví pohybujeme tak, aby jablka vstřebala výpek.

  7. Do ledvinek s žampiony přilijeme smetanu a přidáme lžičku hořčice a důkladně promícháme. Na vysoký žár postavíme hrnec s vodou a přidáme do něj fazolové lusky a vaříme přibližně 5 minut doměkka. Každé ze sladkých jablek posypeme troškou cukru a vložíme do trouby cca na 10 minut.

  8. Mísu s celerem vyndáme z mikrovlnné trouby a slijeme přebytečnou vodu. Přidáme trochu olivového oleje, sůl, pepř a celer rozmačkáme. Fazole slijeme a v cedníku je polijeme šťávou z poloviny citronu a přidáme stroužek rozdrceného česneku a promícháme. Všechny části již máme hotové a můžeme servírovat.

  9. Osmahlou vepřovou panenku se stočenou klobásou a masovo-houbovou omáčkou, šťouchaný celer a česnekové fazole můžeme podávat s bramborovou kaší či šťouchanými brambory, jelikož celer jako příloha je velmi výrazný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy