Panenský špíz recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej sůl 3 ks paprika grilovací koření 300 ml masový vývar 2 ks větší cibule 1 lžíce rajský protlak 500 g vepřová panenka 4 ks cherry rajčátka hotová jíška 500 g uzená vepřová panenka 200 g slanina vcelku
Postup Panenský špíz
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme a naporcujeme maso a zeleninu. Vepřovou panenku v syrovém i uzeném provedení nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm, vzniknou nám malé medailonky. Na plátky nakrájíme též slaninu. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a rozebereme na lupínky, papriky nakrájíme na větší kusy
Naporcované ingredience navlékáme na špejli. Začínáme syrovou panenkou, dále pokračujeme kouskem papriky, uzenou panenkou, kouskem cibule, slaninou a následuje opět syrová panenka. Tento postup celkem třikrát zopakujeme. Po čtvrté syrové panence celý špíz "uzavřeme" cherry rajčátkem. Podle chuti můžeme špíz posypat solí, grilovacím kořením či vegetou
Následně si připravíme pekáč, nalijeme do něj dle potřeby olej. A špízy ze všech stran nejprve krátce orestujeme na plotně. Poté pekáč přesuneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Špíz pečeme maximálně 20 minut
Mezitím si můžeme připravit omáčku. Na ní užijeme zbytky zeleniny. Nejprve si na oleji osmahneme cibulku a přidáme na menší kousky nakrájenou zeleninu. Vmícháme rajčatový protlak, případně kečup, a krátce zarestujeme. Následně vlijeme horký vývar a omáčku dusíme pod pokličkou 15 - 20 minut. Poté ji můžeme lehce zahustit jíškou
Ke špízům se nejlépe hodí jasmínová rýže.