Panenský špíz recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
3 ks paprika
grilovací koření
300 ml masový vývar
2 ks větší cibule
1 lžíce rajský protlak
500 g vepřová panenka
4 ks cherry rajčátka
hotová jíška
500 g uzená vepřová panenka
200 g slanina vcelku

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme a naporcujeme maso a zeleninu. Vepřovou panenku v syrovém i uzeném provedení nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm, vzniknou nám malé medailonky. Na plátky nakrájíme též slaninu. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a rozebereme na lupínky, papriky nakrájíme na větší kusy

  2. Naporcované ingredience navlékáme na špejli. Začínáme syrovou panenkou, dále pokračujeme kouskem papriky, uzenou panenkou, kouskem cibule, slaninou a následuje opět syrová panenka. Tento postup celkem třikrát zopakujeme. Po čtvrté syrové panence celý špíz "uzavřeme" cherry rajčátkem. Podle chuti můžeme špíz posypat solí, grilovacím kořením či vegetou

  3. Následně si připravíme pekáč, nalijeme do něj dle potřeby olej. A špízy ze všech stran nejprve krátce orestujeme na plotně. Poté pekáč přesuneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Špíz pečeme maximálně 20 minut

  4. Mezitím si můžeme připravit omáčku. Na ní užijeme zbytky zeleniny. Nejprve si na oleji osmahneme cibulku a přidáme na menší kousky nakrájenou zeleninu. Vmícháme rajčatový protlak, případně kečup, a krátce zarestujeme. Následně vlijeme horký vývar a omáčku dusíme pod pokličkou 15 - 20 minut. Poté ji můžeme lehce zahustit jíškou

  5. Ke špízům se nejlépe hodí jasmínová rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!