Peciválky s mákem a povidly recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce sůl
2 ks vejce
1 l mléko
1 ks droždí
1 hrst cukr krupice
1 kg hladká mouka
0.5 kostky tuk na pečení
podle potřeby
rum
mléko
na obalení
1 hrneček mléko
1 hrnek cukr moučka
2 kelímky švestková povidla
2 balíčky mletý mák
na potření
1 hrnek sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka. Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka a vejce. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko. Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto, které se odděluje od mísy v hustotě jako na klasické koláče. Mísu pak přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout, což trvá asi tak hodinu. Během kynutí, když už se těsto zvedá asi dvakrát, zamícháme. Pečivo je pak víc nadýchané.

  2. Z vykynutého těsta tvoříme na pomoučněném vále malé vdolečky v průměru asi 3 - 4 cm a klademe je kousek od sebe (1,5 cm) na plech pořádně vymaštěný (spíše vylitý) rozpuštěným sádlem. Aby se nám případně neslepily, každý vdoleček po obvodu taktéž natřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout na teple.

  3. Připravené peciválky poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 25 - 30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda. Upečené peciválky necháme na plechu.

  4. Mezitím si připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.

  5. Vychladlé vdolečky spaříme v míse hrnkem vařícího mléka s rumem, ten můžeme nahradit rumovou trestí. Až se mléko vsákne, tak na ně dáme mák s povidly a lehce zamícháme. Výsledkem jsou voňavé peciválky.

  6. Nejlépe a v rodinné pohodě se jí tento dobrý pokrm ze společné mísy tak, že si každý napíchne peciválek, omaže směsí a baští. Je u toho legrace a dobrá nálada. Peciválky s mákem a povidly podáváme jako sladký hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy