Piparit - finské perníčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 375 g máslo 12 dl mouka 3 dl cukr krupice 3 lžičky mletá skořice 4 lžičky pomerančová kůra 1 dl cukrový sirup 3 lžičky mletý zázvor 1 dl hnědý cukr 3 lžičky jedlá soda 2 lžičky mletý hřebíček
Postup Piparit - finské perníčky recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme máslo, (zlatý) sirup, hnědý cukr, bílý cukr a koření a za častého míchání dřevěnou vařečkou nebo vidličkou přivedeme k varu. Směs poté vlijeme do velké nádoby a necháme vychladnout. Poté promícháme směs elektrickým šlehačem a přidáme vejce. Mouku smícháme se sodou a solí a přidáme ke směsi.
Těsto poté rozdělíme přibližně na 3 - 4 části a vložíme do plastové krabičky tak, aby se nám dalo dobře rozválet. Uložíme do lednice a necháme uležet 24 hodin. Těsto poté rozválíme na přibližnou tloušťku 2 mm a vykrajovacími formičkami vykrájíme námi zvolené motivy. Vykrájené perníčky pokládáme na pečící papír přibližně 1 cm od sebe.
Piparit - finské perníčky pečeme na 200 °C přibližně 9 minut na vrchní části trouby. Po upečení ihned odebereme z plechu, aby se nám ze spodu nepřipálily.