Prekmurský guláš recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 palička česnek sůl 1 kg brambory 500 g cibule 100 g sádlo 2 dl voda 3 lžíce rajčatový protlak 1 ks bobkový list 400 g hovězí zadní 400 g vepřová plec drcený kmín mletá sladká paprika
Postup Prekmurský guláš
Postup přípravy receptu
-
Cibule oloupeme. Jednu cibuli nakrájíme na tenká kolečka a odložíme stranou. Zbytek nakrájíme na menší kousky, ale ne uplně nadrobno. Maso podle potřeby očistíme, pokud chceme, a nakrájíme kostky. Hovězí maso krájíme na menší kostky, vepřové na větší. Brambory oloupeme a nakrájíme větší kusy. Musí být větší, protože se budou dusit současně s masem. Česnek oloupeme a utřeme
Na sádle (nebo oleji) osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku a přilijeme studenou vodu. Pak přidáme nakrájené maso a brambory. Základ osolíme, okmínujeme, přidáme utřený česnek, kmín, rajčatový protlak a bobkový list, vše dobře promícháme
Guláš přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Guláš není třeba zahustit, ale kdo chce, může jej zahustit trochou solamylu rozmíchaným ve vodě nebo strouhaným tvrdým chlebem. Podle chuti nakonec guláš okořeníme podle chuti
Hotový prekmurský guláš podáváme teplý a zdobíme kolečky odložené cibule. Pro hladovce přidáme i chléb.