Prekmurský guláš recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 palička česnek
sůl
1 kg brambory
500 g cibule
100 g sádlo
2 dl voda
3 lžíce rajčatový protlak
1 ks bobkový list
400 g hovězí zadní
400 g vepřová plec
drcený kmín
mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  1. Cibule oloupeme. Jednu cibuli nakrájíme na tenká kolečka a odložíme stranou. Zbytek nakrájíme na menší kousky, ale ne uplně nadrobno. Maso podle potřeby očistíme, pokud chceme, a nakrájíme kostky. Hovězí maso krájíme na menší kostky, vepřové na větší. Brambory oloupeme a nakrájíme větší kusy. Musí být větší, protože se budou dusit současně s masem. Česnek oloupeme a utřeme

  2. Na sádle (nebo oleji) osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku a přilijeme studenou vodu. Pak přidáme nakrájené maso a brambory. Základ osolíme, okmínujeme, přidáme utřený česnek, kmín, rajčatový protlak a bobkový list, vše dobře promícháme

  3. Guláš přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Guláš není třeba zahustit, ale kdo chce, může jej zahustit trochou solamylu rozmíchaným ve vodě nebo strouhaným tvrdým chlebem. Podle chuti nakonec guláš okořeníme podle chuti

  4. Hotový prekmurský guláš podáváme teplý a zdobíme kolečky odložené cibule. Pro hladovce přidáme i chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!