Příprava hlemýžďů zahradních recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

ocet
10 dkg kořenová zelenina
20 dkg hlemýždi
podle chuti
sůl
mletý pepř
čerstvá petrželka
nádivka
2 ks vejce
15 dkg máslo
5 dkg strouhanka
mléko
5 dkg sardelky

Postup přípravy receptu

  1. Hlemýždi by se měli upravovat na podzim a v zimě, když se zavíčkují. Uzavřené ulity důkladně vydrhneme pod tekoucí vodou kartáčem, vložíme do vařící vody a vaříme asi 10 minut, dokud víčko nepukne. Špičkou nože hlemýždě vyjmeme, oddělíme měkký konec, tím současně vytáhneme střívka.

  2. Očištěné hlemýždě posypeme solí a důkladně je v ní vymneme, abychom odstranili sliz, poté je důkladně vypereme v několika vodách s octem. Hlemýždě následně vaříme v osolené vodě s trochou kořenové zeleniny 2 - 3 hodiny.

  3. Hlemýždě zahradní můžeme podávat s jablečným křenem, případně dále upravovat. Příprava hlemýžďů zahradních může být dobrou změnou a inspirací pro vás jídelníček.

  4. Tip na plněné hlemýždě: Máslo utřeme do pěny, přidáme vařené umleté nebo jemně usekané hlemýždě, strouhanku, vejce, petrželku, usekané sardelky, sůl a pepř. Ulity vyvaříme a plníme nádivkou, je-li příliš hustá, přidáme mléko. Hlemýždě pečeme vyrovnané v pekáčku asi 10 minut, před podáváním zdobíme petrželkou. Můžeme zkusit i hlemýždě falešné,v tom případě použijeme drůbeží žaludky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy