Prušánecké přesňáky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 15-20 g sůl 1 kg brambory 600-750 g hladká mouka na potření 250 g sádlo na ozdobu 1 balíček mletý mák 150 g mletý cukr
Postup Prušánecké přesňáky recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory vložíme do papinového hrnce a vaříme 25 - 30 minut. Po uvaření necháme brambory lehce zchladnout a ještě za tepla je oloupeme. Oloupané brambory necháme vychladnout a poté je nastrouháme na jemném struhadle.
K nastrouhaným bramborám přidáme 500 g hladké mouky, 2 - 3 lžičky soli (15 - 20 g podle chuti) a zpracujeme na těsto, které bude mít trochu slanou chuť. To je důležité, jinak by bylo těsto bez chuti. Postupně dosypeme 100 - 250 g hladké mouky tak, aby těsto nelepilo, ale zároveň bylo lehce vláčné.
Kolik mouky použijeme, záleží na typu brambor a obsahu škrobu a vody v nich. Nebojíme se udělat těsto spíše s větším množstvím mouky, během válení se totiž těsto ještě naleží a opět mouku vstřebá. Mouku do brambor zapracováváme ručně, trvá to 15 - 20 minut. Hotové těsto poznáme tak, že už se nelepí k podložce.
Těsto na prušánecké přesňáky rozdělíme na dvě poloviny. Z jedné vyválíme podlouhlý knedlík, druhou zatím odložíme. Z knedlíku ukrajujeme nožem asi 3 cm tlusté kousky, ty z obou stran pomoučíme hladkou moukou a rozválíme na placku.
Mezitím rozpálíme jednu, nebo rovnou dvě pánve s nepřilnavým povrchem. Na pánev nelijeme žádný olej, placky se dělají na sucho. Placku hodíme na rozpálenou pánev a opečeme. Když se začnou na placce dělat puchýřky, placku otočíme a opečeme z druhé strany.
Hotové placky sundáme z pánve na velký talíř a placku z horní strany potřeme rozpuštěným sádlem. Další placku dáme na předchozí a opět dostatečně potřeme sádlem. Takto na sebe kupíme placky, dokud nezpracujeme všechno těsto. Jakmile jsou na pánvi zčernalá zrníčka mouky, pánev setřeme suchou papírovou utěrkou a vrátíme na plotnu. Toto je třeba opakovat asi po každých dvou kusech.
Prušánecké přesňáky podáváme potřené povidly a posypané mletým mákem s cukrem. Na slano je možné je jíst samotné, tradičně jsou podávané například jako příloha k fazolové polévce. Je také možné do nich zamotat na tenko nakrájenou pečenou husu. To je potom gurmánský zážitek. V lednici vydrží placky několik dní a dají se také výborně zamrazit.