Pudinkové vánoční cukroví recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 ks vejce 200 g máslo mléko 1 ks čokoláda na vaření 100 g cukr moučka hladká mouka 300 g polohrubá mouka 0,33 kostek rostlinný tuk 4 balíčky vanilkový pudinkový prášek
Postup Pudinkové vánoční cukroví
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo, vejce, mouku, cukr a pudinkové prášky smícháme dohromady a vypracujeme lepkavé těsto. Musí být lepkavé tak akorát, takže mléko si přidáváme po troškách a postupně. Takto lepkavé těsto si zabalíme do fólie a necháme ho v chladu uležet do dalšího dne. Normálně se s těstem pracuje ihned (právě kvůli té lepivosti), ale my ho budeme dělat jinak
Další den si vyválíme placku o šířce asi 3 - 4 mm. Musíme ho neustále podsypávat hladkou moukou, aby se nepřilepilo na vál. Vykrájíme si kolečka a pečeme na 170 °C, dokud kraje lehounce nezrůžoví, nesmí moc, jelikož cukroví pak nebude mít chuť jakou by mělo mít. Samozřejmě si z těsta můžeme vykrájet i jiné tvary
Takto upečené pudinkové cukroví necháme vychladnout, poté namažeme marmeládou a spojujeme
Polevu si připravíme z čokolády na vaření a rostlinného tuku. Rozpouštíme v malém kastrůlku, který je vložený ve větším kastrůlku s horkou (až vroucí) vodou
Pudinková kolečka si v čokoládě namáčíme jen do poloviny a odkládáme na tác. Necháme vychladnout v lednici nebo chladné spíži a je hotovo. Pudinkové banánky, kolečka a jiné tvary pečeme alespoň tři týdny dopředu, ať je máme na Vánoce krásně měkké!
Pudinkové vánoční cukroví ozdobí vánoční stůl a skvěle si na něm pochutnáme.