Retes recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 kostky cukr
1 ks vejce
0.3 kg máslo
1 kelímek smetana
0.5 kg třešně
0.5 kg hladká mouka
0.2 l vlažná voda
1 kg hlávkové zelí
0.5 kg mletý mák
podle potřeby
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky uděláme důlek. Do vlažné vody rozklepneme vejce. Rozšleháme a přidáme sůl a rozpuštěný tuk. Vše vlijeme do mouky a zpracováváme ručně těsto tak dlouho, dokud není lesklé, tažné a nechytá se na vál ani na ruce.

  2. Z těsta vytvoříme bochánek, který na 30 minut přikryjeme nahřátým hrncem. Na stůl si dáme ubrus, který pomoučníme a doprostřed umístíme bochánek, který potřeme tukem. Od středu lehce rozválíme na menší placku a tu začneme opatrně hřbetem rukou vytahovat od středu přes kraje stolu. Silné okraje krouživým pohybem odtrhneme, aby se těsto netrhalo. Toto těsto můžeme použít na noky. Těsto necháme ještě 15 minut oschnout. Zatím si připravíme náplně.

  3. Náplň 1: umletým mákem posypeme těsto, na to dáme vypeckované třešně (višně, borůvky nebo jiné ovoce). Posypeme cukrem a pokropíme rozpuštěným máslem.

  4. Náplň 2: hlávkové zelí jemně nakrájíme a posekáme na drobno, osolíme a vymačkáme vodu. Do hrnce s olejem dáme opražit 4 kostky cukru a do toho zelí a sůl. Vše opražíme do červena. Dáme na těsto a pomažeme hustou smetanou lze použít i kedlubny. Další náplně: ořechy, jablka, maso, šunka a jiné.

  5. Těsto pokryjeme plnidlem a pokropíme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Potom ještě přetáhneme těsto přesahující okraj stolu a toto pokryjeme plnidlem a pokropíme tukem. Potom pomalu a lehce zavinujeme ubrusem a přendáme na pečící papír na pekáč. Je-li závin dlouhý, buď ho na pekáči zkroutíme nebo rozřežeme na menší kousky.

  6. Retes vkládáme do rozpálené trouby, ale nepečeme příliš prudce. Pečeme asi 30 minut. Před pečením potřeme mlékem a během pečení kropíme mlékem a tukem.

  7. Upečený závin retes necháme vychladnout a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy