Rohlíky, houstičky, veky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50-80 g olej 1 lžička sůl 1 ks žloutek 30 g cukr moučka 0.5 l vlažné mléko 1 kostka droždí (42 g) 1 kg hladká mouka, nejlépe Zlatka na potření vejce podle potřeby tuk na vymazání na ozdobu hrubá sůl semínka
Postup Rohlíky, houstičky, veky recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek z asi 1 dl vlažného mléka, droždí a cukru. Všechny sypké ingredience promícháme, přidáme kvásek, zbývající vlažné mléko, olej, žloutek.
Těsto řádně vypracujeme a necháme vykynout.
Upleteme houstičky nebo vytvoříme uzle, dáme na vymazaný plech, necháme na plechu ještě vykynout, potřeme vajíčkem a sypeme solí a semínky. Upečeme ve vyhřáté troubě.
Nebo můžeme upéct domácí veky. Těsto rozdělíme na 3 díly, které rozválíme na placku asi 1 cm, zamotáme, dáme na pomazaný plech a potřeme vajíčkem.
Doporučuji upéct veku dva dny předem, je uleželá a při krájení se nedrobí.
Z těsto tvoříme houstičky, rohlíky, veky - na co máme zrovna chuť.