Rohlíky, houstičky, veky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50-80 g olej
1 lžička sůl
1 ks žloutek
30 g cukr moučka
0.5 l vlažné mléko
1 kostka droždí (42 g)
1 kg hladká mouka, nejlépe Zlatka
na potření
vejce
podle potřeby
tuk na vymazání
na ozdobu
hrubá sůl
semínka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek z asi 1 dl vlažného mléka, droždí a cukru. Všechny sypké ingredience promícháme, přidáme kvásek, zbývající vlažné mléko, olej, žloutek.

  2. Těsto řádně vypracujeme a necháme vykynout.

  3. Upleteme houstičky nebo vytvoříme uzle, dáme na vymazaný plech, necháme na plechu ještě vykynout, potřeme vajíčkem a sypeme solí a semínky. Upečeme ve vyhřáté troubě.

  4. Nebo můžeme upéct domácí veky. Těsto rozdělíme na 3 díly, které rozválíme na placku asi 1 cm, zamotáme, dáme na pomazaný plech a potřeme vajíčkem.

  5. Doporučuji upéct veku dva dny předem, je uleželá a při krájení se nedrobí.

  6. Z těsto tvoříme houstičky, rohlíky, veky - na co máme zrovna chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy