Rokfórový koláč recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
240 g máslo
500 g šalotka
400 g rokfór
100 ml bílé víno
300 ml kysaná smetana
mletý pepř
400 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolku rozehřejeme 200 g másla, rozmícháme ho s vínem, moukou a solí, vypracujeme pružné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a vložíme na 30 minut do lednice

  2. Šalotky očistíme, nakrájíme na plátky a na zbylém másle je osmahneme, potom necháme vychladnout. Ve smetaně rozmícháme vejce a nastrouhaný sýr, přidáme šalotku, osolíme, opepříme a znovu promícháme

  3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme na tenký plát

  4. Kulatou formu vymažeme máslem, vyložíme těstem a vytvarujeme okraj do výšky, aby byl prostor pro náplň. Zalijeme sýrovou směsí, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny dozlatova

  5. Rokfórový koláč necháme částečně vychladnout, až poté krájíme. Nejlépe chutná ještě teplý

  6. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!