Schwarzwälder Kirschtorte recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce solamyl 120 g čokoláda 600 g smetana na šlehání 3 lžíce cukr krupice 2 plátky želatina 6 lžic třešňovice 1 ks celá skořice 1 sklenice kompotované třešně 1 ks dortový korpus
Postup Schwarzwälder Kirschtorte recept
Postup přípravy receptu
-
Třešně scedíme. Kompotovou šťávu,1 lžíci cukru a celou skořici svaříme. Solamyl nebo jakoukoliv jinou škrobovou moučku promícháme se 4 lžícemi třešňovice nebo likéru. Pokud bude dort pro děti, tak alkohol nepřidáváme a solamyl rozmícháme ve studené kompotové šťávě. Směs přidáme do svařené šťávy a za stálého míchání necháme přejít varem.
Asi 14 nebo 16 třešniček si dáme stranou. Množství je závislé na tom, kolik porcí budeme z dortu krájet. Ostatní třešně přidáme do provařené šťávy.
Dortový korpus rozřízneme na dvakrát. Spodní díl korpusu upevníme do manžety, pokapeme zbývajícím likérem, ale není to nutné. Na korpus nalijeme pořád ještě teplou třešňovou masu. Přikryjeme prostředním dílem korpusu. Asi 200 g šlehačky ušleháme s jednou lžící cukru a pokud použijeme práškovou želatinu k okamžitému použití (2 lžičky), tak ji přidáme okamžitě a ušleháme do tuha. Pokud použijeme želatinu plátkovou, tak ji po rozpuštění přidáme až do ušlehané šlehačky.
Ušlehanou šlehačku rozetřeme na prostřední díl korpusu a přiložíme poslední díl korpusu. Dort vložíme na minimálně 1 hodinu do lednice ztuhnout. Zbývající šlehačku ušleháme s cukrem dotuha. Opět ji utužuji želatinou nebo ztužovačem. Trochu si odložíme na ozdobu.
Šlehačkou potřeme dort na povrchu a po okraji. Strouhanou čokoládou ozdobíme dort po okraji a zdobícím sáčkem ozdobíme růžičkami. Do každé růžičky vmáčkneme třešničku. Prostředek dortu posypeme zbylou strouhanou čokoládou.
Schwarzwälder Kirschtorte necháme ztuhnout a můžeme servírovat.