Sedlácké zelí z Hané recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 lžička ocet 1 ks cibule 1 špetka kmín 3-4 ks kedlubna 1 lžíce hladká mouka 2 kg syrové sádlo podle chuti sůl podle potřeby brambory
Postup Sedlácké zelí z Hané recept
Postup přípravy receptu
-
Ze syrového sádla nakrájíme větší kousky a vložíme je do kastrolu, podlijeme trochou vody a vyškvaříme škvarky. Ty pak částečně použijeme do již hotového zelí.
Tři až čtyři průměrně velké kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Vložíme je do většího kastrolu, zalijeme vodou, přidáme ocet, sůl, kmín a cukr. Vaříme, dokud nejsou kedlubny měkké.
Připravíme si světlou jíšku z domácího sádla a hladké mouky. V průběhu vaření jíšku přidáme ke kedlubně a dobře promícháme. Vaříme ještě asi 10 minut, občas promícháme, aby se nám zelí nepřipálilo.
Dorůžova osmažíme hrubě nakrájenou cibuli, tou pak těsně před podáváním, ozdobíme zelí i přílohu.
K sedláckému zelí z Hané jako přílohu volíme brambory, bramborové knedlíky, případně čerstvý chléb.