Sedlákova omáčka recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

sůl
petrželka
2 ks cibule
1 hrst gouda
1 kelímek zakysaná smetana
4 plátky anglická slanina
1 kelímek smetana ke šlehání
1 plechovka sterilované žampiony
1 špetka kypřící prášek do pečiva
2 plátky uzený špek

Postup přípravy receptu

  1. Uzený špek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Anglickou slaninu nakrájíme na kousky. Goudu (případně) eidam nakrájíme na kostičky

  2. Uzený špek necháme rozpustit, přidáme nakrájenou anglickou slaninu, orestujeme a vmícháme nakrájenou cibuli. Osolíme a smažíme lehce dozlatova. Přidáme sterilované žampiony i s nálevem a hrst nakrájeného sýra

  3. Pokud máme čerstvé žampiony, tak je chvíli (10 minut) dusíme na cibuli a potom přidáme sýr a špetku prášku do pečiva. Se špetkou prášku do pečiva se nikdy smetanová omáčka nesrazí

  4. Omáčku promícháme, zalijeme sladkou smetanou a pomalu provaříme, až se všechen sýr úplně rozpustí. Nakonec sedlákovu omáčku vypneme, odebereme trochu omáčky a vmícháme zakysanou smetanu. Připravenou směs vmícháme do hotové omáčky. Sedlákovu omáčku dosolíme podle vlastní chuti

  5. Sedlákovu omáčku můžeme podávat s knedlíky, těstovinami nebo bramborovými hranolky. Pokrm lze ozdobit nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželkou (pažitkou).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!