Slíváky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
4 ks vejce
0.5 l mléko
150 g cukr krupice
50 g kvasnice
1 ks vanilkový cukr
1 kg polohrubá mouka
150 g Hera
na potření
1 ks vejce
náplň
1 lžička skořice
1 kg švestky
cukr krupice

Postup přípravy receptu

  1. Do misky si rozdrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a zalejeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy si prosejeme mouku, vsypeme cukr, dáme rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, kvásek, vlijeme trochu mléka, ovšem postupně, abychom neutopili mlynáře. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto a necháme na teple vykynout.

  3. Mezitím švestky omyjeme a pokud chceme, vypeckujeme.

  4. Po vykynutí lžící vykrajujeme kousky těsta, ze kterých děláme placičky. Na každou placičku dáme 2 nebo 3 švestky, lžičku cukru se skořicí, zabalíme a dáme na vymazaný plech. Neděláme klasické domácí buchty, ale bochánky, kterých se na plech vejde asi 9 ks.

  5. Poté na plechu necháme slíváky ještě chvilku vykynout, potřeme vajíčkem a v troubě asi při 180 °C pečeme dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy