Slovácká svatební roláda recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 80 g slanina 1 lžíce olej sůl 150 g máslo 8 plátků šunka 2 dl mléko 1 ks cibule 1-2 špetky tymián 1 ks mrkev cukr krupice 2 ks bobkový list 1 dl bílé víno 1 lžička plnotučná hořčice hladká mouka 2 dl zakysaná smetana 200 g kořenová zelenina 8 kuliček celý černý pepř 700 g hovězí zadní maso 4 kuličky celé nové koření
Postup Slovácká svatební roláda recept
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Druhou mrkev dáme stranou. Slaninu nakrájíme na kostičky, část dáme také stranou.
Maso nařízneme a naklepeme na pěkný plát. Plát osolíme, opepříme a lehce potřeme hořčicí. Poklademe plátky libové šunky a posypeme kostičkami slaniny. Plát masa zavineme a převážeme motouzem.
Na oleji s polovinou uvedené dávky másla osmahneme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, kromě jedné mrkve. Dbáme na to, aby se zelenina nepřipálila, protože omáčka by byla hořká. Přidáme trochu cukru a ještě mírně osmahneme. Pak teprve přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Společně ještě krátce osmahneme. Vložíme slováckou roládu, opečeme ze všech stran na zeleninovém základu a mírně podlijeme vínem. Část vína uchováme. Omáčku s roládou uvedeme do varu, přidáme koření, přiklopíme poklicí a dusíme ve vyhřáté troubě. Podle potřeby roládu obracíme, přeléváme šťávou a mírně podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
Ve mléce a smetaně rozkvedláme mouku. Vlijeme do zeleninového základu a za stálého míchání povaříme na mírném ohni asi 20 minut. Počínáme si opatrně, aby se smetana nesrazila. Omáčku dochutíme vínem a solí, přecedíme a pasírujeme. Zbytek slaniny nakrájíme na drobounké kostičky a vyškvaříme. Zbylou jednu mrkev očistíme, najemno nastrouháme a orestujeme ji doměkka na zbylém másle. Kostičky vyškvařené slaniny i s tukem vlijeme do hotové hustší pikantní omáčky, přidáme podušenou nastrouhanou mrkev a promícháme. Dochutíme solí.
Slováckou svatební roládu nakrájíme na plátky a můžeme podávat. Vhodnou přílohou je rýže, bramborová kaše nebo brambory. Maso přeléváme omáčkou.