Slovácká svatební svíčková recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50 g cukr 100 g slanina sůl 1 plátek máslo 0.5 dl ocet 2 dl mléko 100 g tuk 200 g cibule tymián hořčice 100 g citron nové koření 1 dl bílé víno 100 g hladká mouka celý pepř 200 g kořenová zelenina 1 kg hovězí zadní maso 2 dl smetana 33%
Postup Slovácká svatební svíčková recept
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, osolíme, potřeme hořčicí a dáme do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou dávky cibule pokrájené na kolečka, kořením a 2 - 3 plátky citronu a octem. Necháme vychladnout a slijeme na maso do hrnce a dobře uzavřeme. V mořidle musí maso ležet aspoň týden (v chladnu).
Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou kořenovou zeleninu na plátky (100 g mrkev, 50 g petržel, 50 g celer), 1 mrkev odložíme, a zbylou pokrájenou cibulí osmahneme na jedné polovině tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme.
Maso prošpikujeme 2/3 slaniny, opečeme na zelenině a zalijeme mořidlem. Po přijití do varu dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme mořidlem. Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlijeme do vroucí šťávy. Necháme nejméně 30 minut vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev nastrouháme najemno a spolu na kousku másla orestujeme. Orestované maso vložíme do přecezené a propasírované omáčky.
Slováckou svatební svíčkovou ocení každý host.