Slovácká svatební svíčková recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g cukr
100 g slanina
sůl
1 plátek máslo
0.5 dl ocet
2 dl mléko
100 g tuk
200 g cibule
tymián
hořčice
100 g citron
nové koření
1 dl bílé víno
100 g hladká mouka
celý pepř
200 g kořenová zelenina
1 kg hovězí zadní maso
2 dl smetana 33%

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme, osolíme, potřeme hořčicí a dáme do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou dávky cibule pokrájené na kolečka, kořením a 2 - 3 plátky citronu a octem. Necháme vychladnout a slijeme na maso do hrnce a dobře uzavřeme. V mořidle musí maso ležet aspoň týden (v chladnu).

  2. Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou kořenovou zeleninu na plátky (100 g mrkev, 50 g petržel, 50 g celer), 1 mrkev odložíme, a zbylou pokrájenou cibulí osmahneme na jedné polovině tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme.

  3. Maso prošpikujeme 2/3 slaniny, opečeme na zelenině a zalijeme mořidlem. Po přijití do varu dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme mořidlem. Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlijeme do vroucí šťávy. Necháme nejméně 30 minut vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev nastrouháme najemno a spolu na kousku másla orestujeme. Orestované maso vložíme do přecezené a propasírované omáčky.

  4. Slováckou svatební svíčkovou ocení každý host.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy