Slovácké okurky s cibulí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 díl cibule
3 díly okurky
zálivka
30 g sůl
1 l voda
100 g cukr krupice
2 dl 8% ocet
náplň
1 snítka kopr
1 plátek mrkev
1 ks bobkový list
0.5 lžičky hořčičné semínko
3 kuličky celý černý pepř
3 kuličky celé nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvě natrhané okurky namočíme na 1 hodinu do studené vody. Dobře je omyjeme, aby poslední voda byla zcela čistá. Potom okurky oloupeme a nakrájíme na tenká klečka (tenčí než okurky).

  2. Okurky rozdělíme do čistých a nahřátých sklenic, proložíme opláchnutým kořením, mrkví a snítkou kopru. Suroviny uvedené jako náplň dáme do každé sklenice. Vodu svaříme s octem, cukrem a solí, necháme jen mírně vychladnout, aby nálev nebyl vařící, ale horký a nalijeme jej do sklenic, aby okurky s cibulí byly zcela potopené.

  3. Sklenice dobře uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce a sterilizujeme. Půllitrové sklenice zahříváme na 85 °C po dobu 25 - 35 minut, potom obsah při teplotě 85 °C sterilizujeme 25 minut. Odstavíme a ihned ochladíme buď postupným ochlazením vodní lázně nebo sklenice vyjmeme, necháme chvíli prochladnout a otočíme je víčky dospod, což ještě zajistí jejich těsné uzavření a poslouží ke kontrole těsnosti.

  4. Slovácké okurky s cibulí podáváme jako přílohu k masům či grilované zelenině.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy