Slovácké okurky s cibulí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 díl cibule 3 díly okurky zálivka 30 g sůl 1 l voda 100 g cukr krupice 2 dl 8% ocet náplň 1 snítka kopr 1 plátek mrkev 1 ks bobkový list 0.5 lžičky hořčičné semínko 3 kuličky celý černý pepř 3 kuličky celé nové koření
Postup Slovácké okurky s cibulí recept
Postup přípravy receptu
-
Čerstvě natrhané okurky namočíme na 1 hodinu do studené vody. Dobře je omyjeme, aby poslední voda byla zcela čistá. Potom okurky oloupeme a nakrájíme na tenká klečka (tenčí než okurky).
Okurky rozdělíme do čistých a nahřátých sklenic, proložíme opláchnutým kořením, mrkví a snítkou kopru. Suroviny uvedené jako náplň dáme do každé sklenice. Vodu svaříme s octem, cukrem a solí, necháme jen mírně vychladnout, aby nálev nebyl vařící, ale horký a nalijeme jej do sklenic, aby okurky s cibulí byly zcela potopené.
Sklenice dobře uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce a sterilizujeme. Půllitrové sklenice zahříváme na 85 °C po dobu 25 - 35 minut, potom obsah při teplotě 85 °C sterilizujeme 25 minut. Odstavíme a ihned ochladíme buď postupným ochlazením vodní lázně nebo sklenice vyjmeme, necháme chvíli prochladnout a otočíme je víčky dospod, což ještě zajistí jejich těsné uzavření a poslouží ke kontrole těsnosti.
Slovácké okurky s cibulí podáváme jako přílohu k masům či grilované zelenině.