Slovácký špíz recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 150 g slanina 50 g máslo 250 g cibule 750 g roštěnec 500 g sterilovaná kapie podle potřeby olej hladká mouka podle chuti sůl worcesterová omáčka
Postup Slovácký špíz recept
Postup přípravy receptu
-
Čtyři plátky z roštěnce omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na měsíčky a sterilovanou kapii necháme okapat.
Na jehly střídavě napichujeme maso, slaninu, cibuli a kapii. Špízy osolíme a na tuku dozlatova opékáme. Do vypečené šťávy přidáme zbylou cibuli nakrájenou na jemné nudličky a kapii nakrájenou na kousky, zakápneme worcesterem a necháme krátce podusit, podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem. Nakonec výpek zjemníme máslem a zaprášíme moukou, ještě krátce provaříme. Vrátíme zpět špízy a necháme prohřát.
Slovácké špízy podáváme s výpekem a bramborami připravenými na různé způsoby - mohou být pečené, smažené, ale i vařené.