Slovenská kapustnice recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lístky bobkový list
5 kuliček nové koření
0 kg uzené maso
1 ks pikantní klobása
1 balíček kysané zelí
5-8 kuliček celý černý pepř
podle chuti
sůl
mletý pepř
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika
podle potřeby
brambory
sádlo
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Z uzeného masa si připravíme vývar, čím déle necháme maso vařit, tím lépe. Poté maso vyjmeme a dáme stranou. Do připraveného vývaru vložíme zelí bez šťávy, tu si také necháme na později. Přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Kdo nemá rád zelí namotávající se na lžíci, nechť si zelí nejprve pokrájí. Mezitím, než nám zelí změkne, uvaříme si vedle v hrnci brambory. Nemusíme je nechat úplně doměkka, ještě pak dojdou.

  2. Když zelí změkne, přidáme okapané brambory a na kostičky nakrájenou klobásu. Použijeme nejlépe nějakou odrůdu maďarské klobásky, aby byla aspoň lehce pikantní. Vmícháme také uzené maso, které jsme si na začátku odložili.

  3. Polévku zahustíme jednoduchou jíškou ze sádla, hladké mouky a směsi normální a pálivé papriky, kdy v kastrůlku necháme rozpustit sádlo, po jeho rozpuštění stáhneme plamen, přisypeme hladkou mouku a směs paprik. Množství jíšky si můžeme upravit dle požadované hustoty kapustnice. Aby nám polévka neprskala, až ji budeme zahušťovat, nalijeme do jíšky asi jednu naběračku polévky. Všechno zamícháme a nalijeme do hrnce s polévkou. Podle chuti slovenskou kapustnici dosolíme a dopepříme, případně dokyselíme šťávou ze zelí, kterou jsme si schovali. Na závěr necháme polévku krátce projít varem. Před podáváním lze polévku zjemnit zakysanou smetanou.

  4. Slovenskou kapustnici rozdělíme do misek či hlubokých talířů a podáváme.

  5. Množství brambor a uzeného masa zvažte vzhledem k množství vody, aby vám pak nestála vařečka v kastrolu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy