Slovenská vánoční zelňačka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
3 stroužky česnek
1 ks cibule
2 lžíce sádlo
1 lžíce rajčatový protlak
2 lžíce hladká mouka
3 l studená voda
1 lžíce sušené houby
1 špetka mletá sladká paprika
150 dkg kysané zelí
50 dkg uzená klobása
50 dkg neuzená klobása
50 dkg čerstvá krkovice s kostí
50 dkg uzená krkovice s kostí
podle chuti
sůl
1 špetka mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme kysané zelí i s nálevem a do 3/4 hrnce dolijeme vodou. Přidáme celou cibuli, houby, prolisovaný česnek, cukr, rajský protlak, uzenou i neuzenou krkovici a uzenou i neuzenou klobásu. A pozor! Aby zelňačka chutnala jak má, musíme skutečně dodržet uvedené množství masa (Ano, 50 dkg je půl kila!). Polévka se vaří pro celou rodinu a jí se celé vánoční svátky, proto se v menším množství nevyplatí vařit, a proto jenom vánoční je nejchutnější.

  2. Polévku necháme pomalu vařit. Protože se jednotlivé druhy masa vaří různou dobu, budeme je z hrnce postupně vyndavat

  3. 1) Po 45 minutách vyndáme neuzené klobásy, aby nepraskly.

  4. 2) Po hodině a čtvrt vyndáme uzené klobásy, když při propíchnutí vystříkne šťáva.

  5. 3) Po dvou hodinách vyndáme čerstvou krkovici, když se odděluje od kosti.

  6. 4) Po dvou a půl hodinách vyndáme uzenou krkovici, když se odděluje od kosti.

  7. Když vyndáme z hrnce všechno maso, dolijeme vodou.

  8. V malém kastrůlku si připravíme jíšku. Rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Za stálého míchání smažíme do bledě růžové barvy, přidáme půl kávové lžičky papriky, okamžitě podlijeme 2,5 dl studené vody a rozmícháme. Hned potom nalijeme do zelňačky a rozmícháme. Když se zelňačka zdá moc hustá, přiměřeně dolijeme studenou vodu. Pokud je polévka málo kyselá, nikdy nepoužíváme ocet!

  9. Slovenskou vánoční zelňačku podáváme podle chuti s chlebem nebo pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy