Šmakounové gordon blue a zapečené brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks šmakoun podle chuti sůl mletý černý pepř mleté chilli podle potřeby olivový olej nízkotučné mléko příloha 1 ks větší cibule 2 ks větší brambory náplň 2 plátky tavený light sýr 2 plátky šunka 80%
Postup Šmakounové gordon blue a zapečené brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Dobré je začít bramborem (ideálně typ B), ten je nutné oškrabat, očistit a následně nakrájet na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím kratší dobu bude příprava trvat, také závisí na chuti. Poté očistíme cibuli a nakrájíme ji také na kolečka.
Rozehřejeme remosku (případně troubu). Na dno pečící nádoby nalijeme malé množství olivového oleje a rozetřeme jej po celé nádobě. Na olej střídavě naskládáme brambory a cibuli. Dle chuti osolíme, opepříme a pro milovníky ostřejšího posypeme mletými chilli papričkami.
Vložíme do remosky (trouby), podle chuti je možné podlít nízkotučným mlékem (pokud není je možné i polotučné). Vaříme do změknutí cca 30 - 45 minut dle síly plátků brambor při 175 °C
Mezitím než se nám uvaří brambory, si nachystáme šmakouna. Podélně rozkrojíme na 3 tenké plátky (je možné i 2 silné plátky), rozložíme a skládáme na střídačku šmakoun - sýr - šunka. Poskládaného šmakouna zabalíme do alobalu a těsně před vyndáním brambor přidáme do remosky (trouby). Pečeme spolu s brambory maximálně 5 minut
Šmakouna gordon blue vyndáme z alobalu a přiložíme k zapečeným bramborám. Ihned podáváme.