Soluňské Stifado recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
5 ks brambory
3 snítky rozmarýn
450 g šalotka
3 lístky bobkový list
1 hrnek hovězí vývar
2 lžíce červený vinný ocet
2 lžíce olivový olej na smažení
750 g hovězí maso zadní
8 ks masité rajče
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Velká rajčata rozpůlíme a nastrouháme na velkých slzičkách, slupka nám zůstane a lze ji použít do vývaru.Pokud nemáme čerstvá masitá rajčata k dispozici, použijeme 2 plechovky krájených rajčat.

  2. Připravená rajčata smícháme s hovězím vývarem. V litinovém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něm pomalu osmažíme rozčtvrcené šalotky (asi 8 minut), měly by být zlatavé. Přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme zavonět.

  3. Děrovanou lžící šalotku a česnek vyndáme a dáme stranou. Ve výpeku necháme zatáhnout hovězí maso nakrájené na kostky (asi 2.5 cm velké). Pak vrátíme zpět šalotku s česnekem, přidáme rajčata, rozmarýn, červený vinný ocet, osolíme a opepříme. Směs přikryjeme a dáme zvolna dusit do trouby na 1,5 hodiny. Přidáme na šestiny podélně rozkrájené brambory, osolíme a vložíme bobkový list. Bez přikrytí dopékáme dalších 30 minut. Před podáváním odstraníme bobkový list a rozmarýn.

  4. Soluňské Stifado podáváme jako hlavní chod. Pokrm můžeme připravit i v remosce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy