Štědrovka z domácí pekárny recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/2 lžičky sůl 1 ks vejce 1/3 kostky máslo 1 - 2 lžíce rum 1 ks žloutek 1 ks žloutek 3/4 kostky droždí 1/2 hrnku cukr moučka 1 hrnek hladká mouka 2 lžíce mandlové plátky 1/2 hrnku mandlové plátky 1 hrnek polohrubá mouka 3/4 hrnku teplé mléko 1/3 hrnku zlaté rozinky
Postup Štědrovka z domácí pekárny
Postup přípravy receptu
-
sůl
Pekárnu zapneme na program TĚSTO (1:50) a necháme těsto vykynout
Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 stejných dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl, ze 3 pramenů cop, který položme na základní patro a ze 2 zbývajících pramenů třetí patro Okraje vánočky k sobě dobře přitiskneme a vánočku necháme v teple ještě 30 minut kynout
Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme plátky mandlí, podle potřeby ji můžeme na několika místech "spojit" špejlí
Vánočku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut na 180 °C. Pak vánočku "přiklopíme" alobalem a štědrovku pečeme na 160 °C ještě 20 - 30 minut do zezlátnutí
Štědrovku z domácí pekárny podáváme nakrájenou na plátky podle chuti.