Studené meruňkové řezy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 80 g cukr citron 700 g meruňky 3 dl smetana ke šlehání 7 ks plátková želatina 250 g meruňkový jogurt těsto 120 g máslo 200 g máslové sušenky na ozdobu 10 lístků máta
Postup Studené meruňkové řezy recept
Postup přípravy receptu
-
Formu vyložíme pečicím papírem. Sušenky dáme do sáčku a pomocí válečku je rozdrtíme. Máslo rozpustíme a promícháme s drcenými sušenkami. Prsty přimáčkneme a vložíme na hodinku do lednice.
Želatinu rozpustíme ve studené vodě.
Meruňky nakrájíme na měsíčky, zbavíme je pecek. Nakrájené meruňky dáme vařit s cukrem. Přikryjeme a vaříme asi 5 minut. Pár kousků meruněk si necháme na ozdobu. Zbylé meruňky umixujeme na pyré se svou vlastní šťávou.
Vyždímáme želatinu a s vymačkanou citronovou šťávou ji přidáme k meruňkovému pyré. Promícháme a necháme vychladnout.
K meruňkové kaši přidáme jogurt, dvě třetiny našlehané smetany a zlehka promícháme.
Pyré z meruněk naneseme na sušenkový korpus a dáme alespoň na 3 hodiny do lednice.
Před podáváním nakrájíme studené meruňkové řezy na malé čtverečky nebo obdélníčky, ozdobíme zbytkem šlehačky a meruňkami. Můžeme ozdobit i lístečkem máty.
Studené meruňkové řezy podáváme jako dezert.
Forma na tento recept je 23 x 33 cm.