Svěží jahodový koláč recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 150 g máslo 2 lžíce solamyl 1 ks žloutek 600 ml voda 500 g jahody 100 g cukr moučka 200 g cukr krystal 300 g hladká mouka 1 balení želatina v prášku
Postup Svěží jahodový koláč
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku smícháme s cukrem, žloutkem a povoleným máslem a zpracujeme v těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme alespoň 30 minut do chladu
Po uložení vyložíme těstem formu, ve které budeme koláč péci. Formu předtím vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud máme silikonovou formu, můžeme tento krok vynechat. Těsto propícháme vidličkou. Položíme na něj pečící papír a zatížíme luštěninami. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C, sundáme pečící papír a odkryté dopékáme dalších 10 - 15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout
Jahody omyjeme a nakrájíme na plátky. Do hrnce nalijeme 300 ml vody, nasypeme cukr krystal, solamyl a rozmícháme. Přivedeme k varu a chvíli povaříme. Přisypeme nakrájené jahody a 2 minuty povaříme
V druhém hrnci přivedeme k varu 150 ml vody. Poté hrnec stáhneme a vmícháme želatinu. K želatině přilijeme dalších 150 ml vody a rozmícháme. Do jahodové směsi vmícháme želatinu a ještě horkou nalijeme na těsto. Jahodový koláč necháme vychladnout a až poté jej vložíme do lednice
Po pár hodinách, jakmile jahodová náplň ztuhne, můžeme krájet. Na talíři svěží jahodový koláč zdobíme meduňkou a čerstvými jahodami.