Svítkové lívanečky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- špetka sůl 2 ks vejce 500 ml mléko 50 g máslo na smažení asi 200 g polohrubá mouka 1 lžička kypřící prášek na ozdobu skořice cukr moučka na potření povidla
Postup Svítkové lívanečky recept
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme. Oddělíme žloutky a bílky. Do části mouky vmícháme kypřící prášek.
Všechny ingredience kromě bílků pečlivě smícháme, aby se netvořily hrudky. Mělo by vzniknout hladké vláčné těsto, asi jako na kapání. Pokud není dostatečně husté, přidáme ještě trochu mouky.
Nakonec ušleháme z bílků tuhý sníh, který lehce vmícháme do těstíčka.
Na rozpálené pánvi tvoříme malé placičky asi jako dlaň (můžeme použít i lívanečník). Smažíme na másle po obou stranách.
Lívanečky můžeme sypat samotným moučkovým cukrem nebo smíchaným se skořicí. Můžeme i mazat povidly nebo marmeládou.
Svítkové lívanečky podáváme vždy čerstvé, ohřívané už nikdy nejsou tak dobré.