Sýrovo-špenátový nákyp recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 ks vejce 2 lžíce máslo 150 ml mléko 1 ks cibule 75 g ementál 150 g eidam 2 lžíce hladká mouka 100 ml smetana ke šlehání 250 g mražený špenátový protlak podle chuti sůl mletý bílý pepř 2 špetky mleté nové koření
Postup Sýrovo-špenátový nákyp recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Špenát necháme rozmrznout. Sýr nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kostičky.
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a osmažíme ji. Zaprášíme ji polovinou mouky a připravíme světlou jíšku. Mléko smícháme se smetanou a rozmícháme v ní zbylou mouku. Mléko vlijeme do jíšky za stálého míchání a uvaříme hustou omáčku. Tu pak necháme trochu vychladnout.
Rozmrazený špenát necháme okapat. Do omáčky vmícháme žloutky, špenát a sýr. Podle chuti vše osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a novým kořením. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh, který lehce vmícháme do špenátového základu.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rovnoměrně v ní rozprostřeme špenátovou hmotu, vložíme do trouby a pomalu zapékáme.
Hotový sýrovo-špenátový nákyp ihned podáváme.