Sýrovo-špenátový nákyp recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks vejce
2 lžíce máslo
150 ml mléko
1 ks cibule
75 g ementál
150 g eidam
2 lžíce hladká mouka
100 ml smetana ke šlehání
250 g mražený špenátový protlak
podle chuti
sůl
mletý bílý pepř
2 špetky mleté nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Špenát necháme rozmrznout. Sýr nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kostičky.

  2. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a osmažíme ji. Zaprášíme ji polovinou mouky a připravíme světlou jíšku. Mléko smícháme se smetanou a rozmícháme v ní zbylou mouku. Mléko vlijeme do jíšky za stálého míchání a uvaříme hustou omáčku. Tu pak necháme trochu vychladnout.

  3. Rozmrazený špenát necháme okapat. Do omáčky vmícháme žloutky, špenát a sýr. Podle chuti vše osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a novým kořením. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh, který lehce vmícháme do špenátového základu.

  4. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rovnoměrně v ní rozprostřeme špenátovou hmotu, vložíme do trouby a pomalu zapékáme.

  5. Hotový sýrovo-špenátový nákyp ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy