Ťapkatá zelňačka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 1 lžíce sádlo 1 kostka masox 1 lžíce hladká mouka 1 hrst sušené houby 0.5 balíčku kyselé zelí 4 ks domácí klobása 0.5 lžičky mletá sladká paprika 2 lžíce sádlo na zásmažku podle chuti sůl mletý černý pepř těsto 1 ks brambory 100 g hrubá mouka podle potřeby voda
Postup Ťapkatá zelňačka recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Přidáme kysané zelí, namočené houby, sůl, zalijeme vodou, přidáme kostku masoxu a vaříme. Za chvíli vložíme uzenou klobásku a vaříme do změknutí zelí.
Ze lžíce sádla a mouky uděláme světlou zásmažku, přidáme mletou papriku, pepř a zalijeme vodou. Rozmícháme a vlijeme k zelí. Krátce povaříme.
Na trhané ťapky si jemně nastrouháme syrové brambory, osolíme a dáváme tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto.To vyválíme, rozkrojíme na čtvrtky a do vroucí osolené vody natrháme kousky. Ťapky chvíli vaříme.
Ťapky propláchneme studenou vodou, rozdělíme do misek nebo talířů a zalijeme horkou zelňačkou. Do každé porce dáme i část klobásy. K ťapkaté zelňačce přikusujeme třeba housku nebo chleba.