Toníkova masová bábovka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 1 lžíce petrželka 1 dl mléko 1 lžička majoránka 100 g žampiony 2 ks rohlík 150 g anglická slanina 100 g šunkový salám 500 g míchané mleté maso 2 ks jarní cibulka s natí podle potřeby olej strouhanka sojová omáčka sádlo na vymazání podle chuti sůl mletý černý pepř vegeta speciál
Postup Toníkova masová bábovka recept
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a na 10 minut odložíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Asi 3 plátky slaniny nakrájíme na nudličky, dáme slaninu na pánev, zakápneme olejem, přidáme pokrájenou cibuli a všechno osmahneme. Přidáme oloupané a na kousky nakrájené žampiony a zakápneme sojovou omáčkou. Krátce podusíme bez podlévání.
Do mísy dáme mleté maso, vymačkané rohlíky, drobně pokrájený šunkový salám, vychladlé žampiony, nasekanou petrželku, majoránku, vejce, osolíme, opepříme a přidáme vegetu. Já používám vegetu vlastní výroby bez éček. Všechno dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou.
Pekáč vymažeme sádlem, vyložíme plátky anglické slaniny, na slaninu urovnáme masovou hmotu, poklademe zbývající slaninou, pokryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě zvolna pečeme asi 35 minut. Potom sundáme alobal, zvýšíme teplotu a 25 - 30 minut dopékáme.
Toníkovu masovou bábovku podáváme třeba s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo kompotem podle chuti. Tato sekaná se dá upéct i ve větší bábovkové formě. Sekaná je dobrá i studená s chlebem a okurkou.