Torcettini recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0.5 lžičky sůl 5 lžic máslo 3 šálky hladká mouka 1 šálek teplá voda 2 lžičky sušené droždí na obalení 0.7 šálku cukr krystal
Postup Torcettini recept
Postup přípravy receptu
-
Vodu smícháme s droždím v malé misce a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Přikryjeme a dáme stranou.
Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme máslo a mícháme, až máme drobivou směs. Nejlépe to jde rukou. Přidáme droždí a znovu mícháme, až máme z těsta kouli.
Těsto dáme do mísy, překryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto hodinu kynout. Mělo by dosáhnout asi dvojnásobného objemu. Potom těsto zmáčkneme, aby se vyfouknul vzduch. Těsto dáme do chladničky nejméně na hodinu, nejvíce na 24 hodin.
Dva velké plechy pokryjeme pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Dáme stranou.
Těsto vyndáme z ledničky a vytvarujeme z něj 20 x 20 cm velký čtverec. Na pracovní plochu rozprášíme cukr, pokud se těsto lepí. Těsto poté nařežeme pomocí rádýlka na 8 stejných proužků a každý proužek na 6 stejných kousků. Každý kousek těsta prsty na pocukrovaném povrchu válíme tak, abychom udělali váleček asi 12 cm dlouhý. Vytvarujeme kroužek zkřížením konců válečku.
Když jsou torcettini vytvarované, dáme je na plech, přičemž kolem každé necháme cca 4 cm místa. Sušenky necháme stát při pokojové teplotě, dokud se trochu nenafouknou, cca 15 - 20 minut.
Zatím necháme troubu předehřát na 170 °C. Sušenky pečeme dozlatova, než cukr zkaramelizuje na světle zlatou krustu, trvá to asi 25 minut.
Torcettini necháme zchladnout na kuchyňské mřížce. Skladujeme ve vzduchotěsné krabici při pokojové teplotě. Nejlepší jsou ale torcettini v den upečení.