Tříkrálový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- na potření 1 ks vejce náplň 2 ks vejce 125 g máslo 125 g mandle 125 g cukr moučka 5 cl pomerančový likér 1 lžička pomerančová kůra těsto 500 g listové těsto
Postup Tříkrálový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Pro přípravu náplně spolu v míse utřeme do pěny máslo s cukrem moučka. Našleháme vejce a přidáme do mísy. Dále přidáme mleté mandle, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry, pomerančový likér nebo amaretto. Vše spolu ušleháme na hustou krémovou směs.
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme je na kulaté placky o průměru asi 24 cm. Jednu placku vložíme do kulaté formy vyložené pečícím papírem. Navršíme na ní náplň tak, aby nám zůstal asi 1 cm široký okraj. V této fázi se má podle zvyklosti, dát do koláče nějaký amulet pro štěstí pro osobu, která jej najde (například mince nebo figurka).
Rozšleháme žloutek a potřeme jím okraj spodního těsta. Přikryjeme druhou plackou a od středu přitlačujeme, abychom odstranili většinu vzduchu. Kraje ozdobně přitlačíme vidličkou. Vršek koláče narýhujeme také ozdobně vidličkou.
Nožem pak vytvoříme několik otvorů pro únik páry a potřeme zbylým žloutkem.
Předehřejeme si troubu na 200 °C nebo horkovzdušnou na 180 °C. Vložíme koláč do trouby asi na 25 minut a upečeme dozlatova.
Tříkrálový koláč necháme vychladnout, rozkrájíme a podáváme. Nejlépe moučník chutná, když je podávaný v pokojové teplotě. Pokud jsme do koláče dali amulet, měli bychom na to upozornit!