Uherský guláš podle norem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 10 dkg paprika 35 dkg brambory 10 dkg tuk 15 dkg cibule 10 dkg rajče 4 dkg hladká mouka 25 dkg hovězí kližka 25 dkg vepřový bok podle chuti sůl majoránka mletá sladká paprika mletý černý pepř
Postup Uherský guláš podle norem recept
Postup přípravy receptu
-
Hovězí kližku nebo plec a vepřový bok nebo plec nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata očistíme a nakrájíme na plátky. Papriky očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na silnější nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme nejlépe na čtvrtky, ale záleží na velikosti brambor.
Na polovině tuku nebo sádla osmažíme dozlatova cibuli, opečeme v ní nakrájenou hovězí kližku nebo plec, přidáme mletou papriku, na plátky nakrájená rajčata, sůl, pepř, kmín a pod pokličkou dusíme ve vlastní šťávě. Podle potřeby můžeme podlít.
Když je maso poloměkké, přidáme nakrájený vepřový bok nebo plec, nakrájené papriky a dusíme do poloměkka vepřového masa. Potom přidáme na čtvrtky pokrájené brambory. Zalijeme vodou nebo vývarem a zahustíme jíškou z druhé poloviny tuku a hladké mouky. Uherský guláš dováříme bez pokličky za častého míchání do změknutí brambor. Dochutíme podle chuti majoránkou a solí.
Uherský guláš podle norem podáváme bez přílohy, ale velcí jedlíci si mohou dát ke guláši pečivo nebo chléb.