Vegehalušková večeře recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 dl olej
1-2 ks cibule
2 l voda
1 kelímek zakysaná smetana
1 kostka zeleninový bujon
1 balíček sójové kostky
1 balíček sypká směs na přípravu halušek

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uvaříme sojové kostky nebo sojovou drť s kostkou zeleninového bujonu. Je dobré vařit buď podle návodu v papiňáku nebo v obyčejném hrnci, ale 2x déle než je uvedeno, pak teprve totiž dosáhnou té správné konzistence a struktury na skousnutí jako u dobře připraveného masa.

  2. Podle návodu na balíčku se směsí připravíme těsto na halušky, vymícháme do hladka a necháme chvíli odpočinout. Mezitím oloupeme a na kostičky pokrájíme cibuli a osmažíme na slunečnicovém oleji. K cibuli přidáme uvařené a nasekané sojové kostky nebo uvařenou a trochu vymačkanou sojovou drť. Vše osmažíme dorůžova, tato směs dokonale nahradí slaninu.

  3. Nešetříme na koupi speciálního struhadla na halušky, ta stovka za něj se bohatě vyplatí. Po několika pokusech vytvořit halušky odkrajováním těsta na prkénku nebo protlačováním přes cedník s velkými oky, jsem další pokusy vzdala a nemohu si dost vynachválit ono zařízení, které ve chvíli vytvoří rychle množství maličkých stejně velkých halušek, které rovnou padají do vařící osolené vody a jaké se vám jinak nepovedou.

  4. Několik minut povařené a na hladině plovoucí halušky vyjmeme cedníkem z vody nebo vodu slijeme přes cedník. Halušky hned smícháme v hrnci s osmaženou cibulí, posekanými sojovými kostkami a zalijeme kelímkem zakysané smetany.

  5. Samozřejmě lze použít místo smetany balíček brynzy, ale smetana je jemnější.

  6. Vegehaluškovou večeři podáváme buď s kostkami nakládané červené řepy nebo sterilovanými sladkokyselými okurkami, případně se zelným salátem, ať už z kysaného nebo sterilovaného zelí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy