Vesnický nákyp recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
1 lžíce petrželka
900 g brambory
2 ks cibule
1 lžíce tymián
100 g mrkev
50 g čedar
1 lžíce olivový olej
1 lžíce hladká mouka
450 g mleté hovězí maso
275 ml hovězí vývar
mletý černý pepř
1 lžíce rajčatové pyré

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme v něm cibuli nakrájenou najemno asi 5 minut nebo dokud nezezlátne. Mrkev si nakrájíme podélně na menší kousky a tak 5 minut je povaříme ve vroucí vodě. Pak je vyjmeme a zchladíme.

  2. Na pánev k cibuli přidáme maso. Vše osolíme, opepříme a necháme osmahnout. Poté přidáme vařenou mrkev, tymián a petržel. Vmícháme mouku, která nasákne šťávou a postupně přidáme do masové směsi vývar. Dále vmícháme rajčatové pyré a ztlumíme plamen. Pánev přiklopíme a vše necháme asi 30 minut vařit.

  3. Mezitím oškrábeme brambory a nakrájíme je na menší kousky. Ve vroucí osolené vodě je uvaříme doměkka. Jakmile brambory změknou, slijeme vodu a brambory rozmačkáme spolu s máslem. V případě potřeby je ještě osolíme či opepříme.

  4. Předehřejeme si troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6. Maso rozložíme do vymazané zapékací mísy, přikryjeme rovnoměrně brambory a posypte nastrouhaným tvrdým sýrem. Vesnický nákyp vložíme do trouby a zapékáme, dokud se nevytvoří křupavá a zlatavá kůrka.

  5. Vesnický nákyp ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy