Vesnický nákyp recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 50 g máslo 1 lžíce petrželka 900 g brambory 2 ks cibule 1 lžíce tymián 100 g mrkev 50 g čedar 1 lžíce olivový olej 1 lžíce hladká mouka 450 g mleté hovězí maso 275 ml hovězí vývar mletý černý pepř 1 lžíce rajčatové pyré
Postup Vesnický nákyp recept
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme v něm cibuli nakrájenou najemno asi 5 minut nebo dokud nezezlátne. Mrkev si nakrájíme podélně na menší kousky a tak 5 minut je povaříme ve vroucí vodě. Pak je vyjmeme a zchladíme.
Na pánev k cibuli přidáme maso. Vše osolíme, opepříme a necháme osmahnout. Poté přidáme vařenou mrkev, tymián a petržel. Vmícháme mouku, která nasákne šťávou a postupně přidáme do masové směsi vývar. Dále vmícháme rajčatové pyré a ztlumíme plamen. Pánev přiklopíme a vše necháme asi 30 minut vařit.
Mezitím oškrábeme brambory a nakrájíme je na menší kousky. Ve vroucí osolené vodě je uvaříme doměkka. Jakmile brambory změknou, slijeme vodu a brambory rozmačkáme spolu s máslem. V případě potřeby je ještě osolíme či opepříme.
Předehřejeme si troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6. Maso rozložíme do vymazané zapékací mísy, přikryjeme rovnoměrně brambory a posypte nastrouhaným tvrdým sýrem. Vesnický nákyp vložíme do trouby a zapékáme, dokud se nevytvoří křupavá a zlatavá kůrka.
Vesnický nákyp ihned podáváme.