Východní zelňačka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

400 g brambory
2 ks cibule
5 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
2 lžičky chilli koření
2 lžičky mletá sladká paprika
1 lžíce jemný kečup
2 ks ostravská klobása
500 sklenic sterilované zelí
podle chuti
sůl
maggi
citronová šťáva
hovězí bujon
mletý černý pepř
zeleninový bujon
sušená majoránka
podle potřeby
máslo
na ozdobu
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a necháme vařit do změknutí. Mezitím si připravíme sterilované kysané zelí, které pokrájíme. Zelí krájet nemusíme, při vaření v hrnci lze zelí rozmělnit vařečkou. Přidáme bobkový list, trochu nového koření a zelí vaříme ve 2 litrech vody v druhém hrnci. Po 45 minutách vaření vyndáme veškeré koření a do zelí přidáme scezené brambory.

  2. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ostravskou klobásu nakrájíme na kostičky. Na pánvi na sádle (případně másle) osmažíme cibuli, přidáme pokrájenou ostravskou klobásu a zasypeme 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky chilli koření, poprášime moukou a směs poté přidáme do zelí s brambory.

  3. Chvilku povaříme a přidáme hovězí bujon, trochu maggi a zeleninový bujon. Já používám bujon z bio obchodu bez emulgátorů. Dále přidáme sůl, pepř, kečup, majoránku, pár kapek citronu a na závěr přidáme trošku másla na zjemnění.

  4. Východní zelňačku podáváme nejlépe s čerstvým chlebem. Pro nás je toto jídlo jako hlavní, ale je ideální jako hodně hustá polévka před něčím lehce stravitelným.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy