Zadělávaná kapusta s vepřovým masem mojí babičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 4 lžíce olej 2 ks brambory 1 ks cibule 0 lžiček kmín 1 hlávka kapusta 4 lžíce hladká mouka 1 špetka muškátový oříšek 1 lžička mletá sladká paprika 0 lžiček mletý černý pepř 75 dkg vepřová krkovice podle chuti 1 lžička drcené chilli
Postup Zadělávaná kapusta s vepřovým masem mojí babičky recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Vepřové maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Vhodná je krkovice nebo kotleta či prorostlý bůček, záleží na chuti a preferencích.
Cibuli zpěníme v asi 3 l hrnci na oleji, přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku a chilli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nakrájené vepřové maso. Maso opečeme ze všech stran a potom dusíme, až pustí šťávu a zatáhne se.
Mezitím rozkrojíme střední hlávku kapusty na čtvrtky, opláchneme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Jakmile je maso osmahnuté, podlijeme asi 1 litrem vody, přidáme muškátový oříšek a vaříme 30 minut. Pokud máme čerstvý oříšek, pak stačí opravdu malá špetka, nepřeháníme to, je to silné koření. Nicméně tomuto jídlu dodá jedinečnou a neopakovatelnou chuť.
Pak přidáme do hrnce kapustu a oloupané a rozkrájené brambory a vaříme dalších 30 minut. Po této době by mělo i maso být přiměřeně měkké. Pokud tomu tak není, vaříme, dokud nejsme spokojeni s výsledkem. Pět minut před ukončením varu jídlo zahustíme jíškou z vody a mouky podle potřeby. Následně dochutíme solí a pepřem a necháme v hrnci dojít.
Zadělávanou kapustu s vepřovým masem podáváme samotnou, nebo s čerstvým chlebem. Chutná nejlépe na druhý až třetí den. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 8 - 10 porcí jídla.