Záhorácké jitrnice recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks cibule
1 kg škvarky
5 dl masový vývar
1 kg vepřová plec
2 kg vepřový lalok
8 dl vepřová krev
podle chuti
česnek
sůl
majoránka
muškátový květ
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Plec a lalok předem uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme ve vřícím vývaru. Cibuli dáme mísy. Přidáme škvarky a krátce pod poklicí podusíme. Směs najemno pomeleme. Plec a lalok nakrájíme na drobné kostičky.

  2. K umleté směsi přidáme vepřové kostky. Doplníme scezenou krví, zlehka promícháme a ochutíme. Směs na jitrnice plníme do tenkých vepřových nebo hovězích střev. Naplněné záhorácké jitrnice vaříme v 90 °C teplé vodě, až když při vpichu nevytéká krev. Zhruba asi 20 minut. Jitrnice opláchneme ve studené vodě, rozložíme na desku a necháme vychladnout. Během chlazení jitrnice několikrát otočíme.

  3. Záhorácké jitrnice skladujeme v chladu, jíme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy