Zauzená vepřová kotleta na grilu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 lžíce olej 2 ks cibule 3 hrnky voda 3 ks hřebíček 3 lžíce whisky 2 ks bobkový list 5 kuliček nové koření celá skořice 3 lžíce hnědý cukr 4 ks vepřová kotleta 3 lžíce hrubá sůl 10 kuliček celý černý pepř dřevěné lupínky na uzení vepřového masa
Postup Zauzená vepřová kotleta na grilu
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme si marinádu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sůl a cukr vložíme do misky, zalijeme 1 hrnkem teplé vody a mícháme do rozpuštění, poté dolijeme zbylé dva hrnky studené vody, whisky a olej. Do misky vložíme polovinu nakrájené cibule, pár kuliček pepře a nového koření, hřebíček, bobkový list a na to položíme vepřové kotlety. Navrch nasypeme zbytek cibule a koření, celé zalijeme připravenou marinádou a dáme minimálně na 2 hodiny do lednice. Mezitím si namočíme dřevěné lupínky na uzení do vody a připravíme gril na nepřímé grilování
Poté vyjmeme vepřové maso z marinády, osušíme ho papírovou utěrkou a necháme asi 15 minut mimo lednici, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Okapané udící lupínky nasypeme na rozžhavené uhlí nebo brikety a vložíme kotlety na grilovací rošt, který předtím lehce potřeme olivovým olejem. Pokud potřeme olivovým olejem i kotlety, budou po vyuzení krásně lesklé. Nepřímo grilujeme při teplotě 180 - 200 °C 20 minut. Zauzenou vepřovou kotletu pak už jen stačí krátce ogrilovat přímo asi 2 minuty z každé strany, aby maso získalo mřížku
Zauzenou vepřovou kotletu na grilu podáváme s libovolnou přílohou.