Zbojnický skřivan recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

8-10 plátků slanina
2 ks cibule
500 g hovězí zadní
podle chuti
3 stroužky česnek
sůl
mletý černý pepř
1-2 ks moravská klobása
podle potřeby
hladká mouka
olej na smažení
500 ml hovězí bujon

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso opláchneme a přes vlákno z něj nakrájíme plátky. Bude jich asi 4 - 5. Plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Česnek oloupeme, prolisujeme a potřeme jím jednu stranu hovězích plátků. Klobásky oloupeme a nakrájíme na dílky.

  2. Do středu plátku rozložíme vždy 2 plátky anglické slaniny, rozdělíme dílky klobásky a maso pečlivě zabalíme. Závitky můžeme zpevnit kuchyňskou nití, párátky, případně svorkami na závitky.

  3. Cibule oloupeme a nasekáme najemno.

  4. V hrnci s poklicí nebo raději tlakový hrnec rozpálíme a rozehřejeme na něm olej. Vsypeme cibuli a pomalu ji necháme zesklovatět. Pak plamen zvýšíme na maximum, vložíme závitky a zprudka je orestujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Orestované závitky zalijeme vývarem a pod poklidí dusíme doměkka. Během dušení závitky obracíme a podléváme vývarem.

  5. Měkký závitek vyjmeme, zbavíme nití, párátek nebo skřipců a uložíme na teplé místo.

  6. Šťávu vydusíme na potřebné množství, zaprášíme moukou a provaříme. Podle potřeby můžeme šťávu trochu rozředit. Provařenou šťávu procedíme a podle potřeby přisolíme.

  7. Závitky vložíme do šťávy prohřát a můžeme podávat. Zbojnický skřivan je nejlepší s rýží nebo vařenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy