Zelníky podle babičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- olej 0.5 lžičky mletý černý pepř náplň 1 lžíce cukr 0.5 lžičky sůl 1 kg hlávkové zelí těsto cukr olej 0.5 lžičky sůl mléko voda 0.5 balíčku droždí 500 g hladká mouka
Postup Zelníky podle babičky recept
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém oleji zkaramelizujeme cukr. Přidáme nastrouhané zelí, osolíme, okořeníme, podle potřeby přidáme trochu vody a za občasného promíchání podusíme.
Na těsto připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme trošku cukru s droždím. Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme kvásek. Přilijeme trochu vlažné vody a vymícháme hustější těsto - jako na langoše. Dáme vykynout.
Z vykynutého těsta pomoučněnýma rukama uděláme z těsta asi 6 - 7 bochníků. Přikryjeme je utěrkou a necháme odpočinout asi 10 minut. Potom je rozválíme do kruhu. Na polovinu dáme zelí, přiklopíme a stlačíme okraje. Nejlépe je připravit všechny bochníky najednou, protože ještě potřebují chvíli kynout.
Na větší pánvi roztopíme olej, vložíme do ní 2 zelníky a smažíme je dozlatova. Osmažené zelníky odložíme na ubrousek a můžeme podávat..