Žitný chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1,5 lžíce sůl 3 lžíce ocet 750 ml vlažná voda 550 g žitná mouka 250 g pšeničná mouka 300 g hladká pšeničná mouka 80 g čerstvé droždí
Postup Žitný chléb
Postup přípravy receptu
-
V míse promícháme všechny tři druhy mouky a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj vložíme rozdrobené droždí a zalijeme jej 200ml vlažné vody. Droždí s vodou lehce promícháme a uprostřed mouky necháme kynout asi 5 - 10 minut
Potom přidáme zbylou vodu s octem a solí, vypracujeme těsto a na teplém místě necháme kynout asi jednu hodinu. Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále, vyformujeme bochník chleba a ten položíme na pomoučený plech
Na plechu necháme chléb ještě přibližně 20 minut kynout. Povrch těsta ještě potřeme slanou vodou, na plech umístíme kastrůlek s vodou a plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě 250°C
Ve chvíli, kdy začne chléb červenat, stáhneme teplotu na 140°C a dopékáme dalších 40 minut
Po vyjmutí hotového chleba z trouby, potřeme kůrku lehce vodou
Foto: Photos.com